Cum se fabrică folia cu bule de aer?
Ambalajele de protecție au unul dintre cele mai importante roluri în orice operațiune de ambalare – menținerea unui articol în siguranță împotriva loviturilor și șocurilor mecanice, astfel încât acesta să ajungă la destinație intact și nedeteriorat.
Un material esențial în această gamă a fost întotdeauna ambalajul cu bule de aer, încă de la inventarea sa în anul 1957. Este ușor, rezistent, moale, ușor de prelucrat și oferă o protecție uimitoare pentru aproape orice tip de obiect. Mai mult, este foarte amuzant să îl spargi și este o metodă perfectă de a scăpa de stres!
Cu această ocazie ne vom concentra pe folia cu bule de aer în detaliu; vom descoperi împreună ce este ea cu adevărat, cum se fabrică dar și cine și când a inventat acest material atât de important în industria ambalajelor la nivel global.
Cum este fabricate folia cu bule de aer?
S-ar putea să fiți surprins să aflați că folia cu bule de aer își începe viața sub formă de mici perle de rășină, mici ca niște boabe de orez. Se folosesc mai multe tipuri de rășini pentru proprietățile lor diferite, iar acestea sunt combinate în materialul pe care îl cunoaștem și îl folosim ca folie cu bule.
Micile bile de rășină sunt topite împreună la peste 450 de grade Celsius, unde se combină formând o peliculă subțire, care este materialul de bază pentru fabricarea foliei cu bule de aer. Această peliculă este apoi aplatizată la grosimea necesară înainte de a fi introdusă prin role cu găuri mici.
Pe măsură ce filmul trece peste aceste role, aerul este aspirat și ulterior împins în găurile mici, creând astfel bulele de aer care îi conferă calitățile de protecție atât de bune.
După ce bulele de aer au fost suflate în folie, aceasta trece apoi prin alte role care o sigilează cu un alt strat de folie, prinzând aerul înăuntru și asigurându-se că micile bule de aer sunt sigilate.
În cele din urmă, materialul este tăiat și perforat pentru a putea fi rulat în role mari, de dimensiuni industriale. După ce trece de controalele de calitate, este expediat pentru a fi utilizat în întreaga lume.
Cine a inventat folia cu bule de aer?
Folia cu bule a fost inventată în anul 1957, nu de o singură persoană, ci de doi inventatori pe nume Alfred Fielding și Marc Chavannes. Dacă vă întrebați unde a fost inventată folia cu bule de aer, aceasta a fost creată pentru prima dată în Hawthorne, New Jersey, în Statele Unite.
Alfred și Marc nu încercau deloc să creeze un material de ambalare, ci lucrau de fapt la inventarea unui tapet tactil tridimensional prin sigilarea a două perdele de duș împreună.
Din nefericire, invenția lor nu s-a vândut ca tapet, așa că au încercat să o comercializeze ca izolator pentru sere, tot cu un succes limitat. Abia câțiva ani mai târziu, în 1961, au realizat pe deplin care ar trebui să fie destinația finală a acestui material și cât de importantă poate fi protecția oferită de acesta în industria de packaging.
Numele de “Bubble Wrap” a fost prima dată utilizat de către corporația Sealed Air (fondată de Alfred și Marc), iar IBM a devenit primul mare client al acesteia, care a folosit-o pentru a-și proteja computerele sensibile în timpul transportului. 50 de ani mai târziu, folia cu bule este folosită în întreaga lume și este unul dintre cele mai comune materiale de ambalare utilizate atât la nivel industrial cât și casnic.